Olen viimeiset pari kuukautta keskittynyt Facebook-mainontaan kunnolla.
Havaintoni mainonnasta sosiaalisessa mediassa lentävät päin pläsiä monia yleisiä pullan tuoksuisia ja kivan kuuloisia neuvoja. Neuvoja jotka kyllä tuntuvat hyviltä – mutta ovat itse asiassa täyttä huuhaata.
Esimerkiksi useimpien niin kutsuttujen sosiaalisen median asiantuntijoiden mukaan firmojen ja firmojen edustajien pitää kaikin keinoin välttää negatiivisista julkista palautetta.
Mutta pitääkö väite paikkansa oikeasti?
Voiko ainoastaan kaikkien kaveri hymypoika tai -tyttö menestyä?
Ei. Katsopa vaikka miten Donald Trump teki itsestään maailman vaikutusvaltaisimman miehen, Yhdysvaltojen presidentin. Silittelikö hän vain ihmisten päitä ja puhui ainoastaan mukavista, korrekteista aiheista?
Ei. Hän muun muassa uhkasi karkottaa miljoonia ihmisiä, rakentaa ison muurin (jonka Meksiko maksaisi), antaa kovia sakkoja firmoille jotka vievät työpaikkoja pois Jenkeistä, kiristää rajavalvontaa, ja paljon, paljon muuta ikävää.
Osa raivostui. Esimerkiksi lähes kaikki toimittajat olivat varmoja, että miestä ei missään tapauksessa valittaisi presidentiksi. Gallupien tekijät povasivat varmaa tappiota myös. Ainoastaan muutamat köyhät ja tyhmät äänestäisivät häntä, oli yleinen mantra.
Todellisuudessa miljoonat – joukossa suuri määrä korkeakoulutettuja hyvätuloisia – riensivät äänestämään tätä Amerikan tuomiopäivän rovastia.
Saman tyylisellä koruttomalla reseptillä perussuomalaiset muutama vuosi sitten valtasivat eduskunnan kaikkien yllätykseksi.
Negatiivisten tunteiden temppu puri myös britteihin, jotka äänestivät itsensä ulos pahana pitämästään EU:sta. Vastaavia merkkejä löytyy paljon muitakin…
Miten tämä liittyy Facebook-mainontaan ja ylipäänsä mainontaan sosiaalisessa mediassa?
Esittämällä yksinkertaistettuja, kärjistettyjä lupauksia ja tunteisiin meneviä väitteitä tapahtuu yleensä kaksi asiaa:
1. Osa ihmisistä saa hirveän hepulin. He huutavat avuksi poliisia, palokuntaa, poliitikkoja, pappia, mediaa … mitä vain mikä auttaa heitä olemaan muuttumatta mieltään maailmasta.
(Näytän kohta esimerkiksi muutamia Facebook-mainoksia, jotka toimivat juuri näin.)
Katso myös: Voiko SOMELLA tehdä rahaa oikeasti? 60 päivän testin yllättävät tulokset
Kun ihmiselle annetaan vaihtoehdoksi vaihtaa mielipidettä tai etsiä todisteita, jotka vahvistavat omaa nykyistä mielipidettään, useimmat alkavat kiihkeästi etsiä lisää todisteita puolustaakseen vain kantaansa. Erittäin harva ihminen on aidosti objektiivinen, koska se on niin vaikeaa.
2. Toinen puoli ihmisistä tykkää sinusta enemmän. Heistä tulee tukijoitasi ja maksavia asiakkaitasi. Mutta löytääksesi nämä kultahiput, saatat joutua tarpomaan paskassa. Jos kukaan ei suutu, mikään ei muutu, kuten sanotaan.
Eli mitä enemmän mutinaa, sitä enemmän sutinaa. Se on resepti joka sinkoaa sinut ja firmasi nopeasti ihmisten tietoisuuteen. Kyllä, osa tulee inhoamaan sinua. Mutta osa – ja tämä on se ryhmä, josta sinun pitää välittää – ihailee sinua.
Lue myös: Näin rakensin kuusinumeroisen asiantuntijabisneksen tyhjästä – joka pyörii melkein itsestään nyt
Tässä on kolme esimerkkiä omista Facebook-mainoksistani. Tällä hetkellä niitä pyörii noin 28 eri versiota. Rakennan näiden avulla sähköpostilistaani, jonka kautta suurin osa myynnistäni tulee.
Ensimmäinen FB-mainos on jäykkä ja asialinjalla. Se kertoo mitä saat, ei paljon muuta…
Se toimi kohtuullisesti. Yhden sähköpostiosoitteen eli liidin hinta oli siedettävä. Ei juuri mitään reaktioita puolesta tai vastaan. Mutta tiesin, että mainoksestani puuttui ainakin kaksi keskeistä elementtiä: vuorovaikutteisuus ja yksinkertainen iskevä lupaus.
Joten loin uuden version. Nyt lupaus on selkeämpi ja viesti puhuttelee lukijaa paremmin…
Tämä toimi noin TUPLASTI paremmin kuin edellinen. Se myös toi suuren määrän mutinaa ja valituksia ihmisiltä. Osa kommentoi suu vaahdossa, kuinka tällainen markkinointi ei enää toimi, tämä on huijausta, tai naureskelivat kuvan “tyhmälle bimbolle” ynnä muuta. Sitä kuuluisaa some-raivoa. Toisin sanoen, olin löytänyt jotain arvokasta.
Joten heitin lisää bensaa liekkeihin. Loin vieläkin provosoivamman mainoksen. Testasin aluksi mainokseni lupausta lähettämällä saman tyylisen viestin sähköpostilistalleni.
Lue myös: Arvosteluni, mikä on paras sähköpostimarkkinointiohjelmisto ja kuinka kokeilla sitä ilmaiseksi
Kun se toi hyvän määrän lisää myyntiä – ja muutaman kitisevän kommentin – monistin saman teeman sosiaaliseen mediaan. Parhaiten toiminut Facebook-mainos on tässä…
Se toi eniten liidejä halvimmalla – ja eniten mutinaa. Hauskinta tässä koko operaatiossa oli, että suurin kasvupiikki ja valitusryöppy osui joululomalle. Lueskelin ihmisten happamia kommentteja hotellin kattoterassin uima-altaalla Bangokissa. Missä lomailin pari viikkoa. Kuten alla olevasta kuvasta näet, olin todella järkyttynyt (haha!)…
Lue myös: Laiskan miehen tapa tienata kuusinumeroinen summa vuodessa (etänä)
Jos olisin tehnyt kuten useimmat markkinoijat; jarrutellut, kun joku sanoo jotain ikävää, saisin unohtaa kalliit aurinkolomat. Kuten totesin eräässä suositussa blogijutussani jokin aika sitten, “Erottuva markkinointi vaatii päätä ja munaa.”
Jos annat muiden sanella, miten sinun pitää toimia, miltä menestys näyttää, olet ikuisesti tuomittu elämään muiden ehdoilla.
En tiedä sinusta, mutta ainakaan minä en voi kuvitella mitään kamalampaa.
Siksi muutama vuosi sitten päätin, että joko pärjään omalla tavallani – tai en ollenkaan. Elämä on liian lyhyt mihinkään muuhun. Toistaiseksi en ole katunut tinkimättömyyttäni. Suosittelen samaa.
Jos sait tästä ajatuksia, kannattaa myös tsekata copykouluni. Paljastan siellä salaisuuteni, miten kirjoitat ja suunnittelet mainontaa joka oikeasti myy…
Ne ovat tismalleen samoja todistetusti toimivia tekniikoita, joiden avulla teen tuloksia asiakkailleni ja itselleni lähes sadan prosentin osumatarkkuudella alasta riippumatta. Tarvitset vain avoimen mielen.
Kuka tietää, sen avulla kenties seuraavalla lomalla törmään viereisessä aurinkotuolissa sinuun…
Terveisin
Timo
P.S. Jos tässä on kirjoitusvirheitä tavallista enemmän, pyydän anteeksi. Olen vielä jetlagissa ja pikkuflunssassa Thaimaan reissuni jäljiltä.