Tuhoisin virhe sähköpostimarkkinoinnissa (älä sano etten varoittanut)

Varoitus kaikille sähköpostimarkkinoijille

Varoitus kaikille sähköpostimarkkinoijille

Noin kaksi vuotta sitten kirjoitin jutun, jossa kerroin kuinka raiskaat brändisi ajattelemattomalla sähköpostimarkkinoinnilla yhdessä illassa.

Siinä varoitin sinua ostamasta epämääräisiä sähköpostilistoja ja lähettämästä sähköpostia ihmisille, jotka eivät ole sitä pyytäneet.

Se on sähköpostimarkkinoijan tuhoisin virhe yhä. Pahimmassa tapauksessa se tappaa firmasi. Parhaassakin tapauksessa maineesi saa ruman arven.

Kaksi viikkoa sitten juttu pomppasi mieleeni, kun eräs uusi asiakas lähestyi minua. Pikainen googlaus paljasti heti ensimmäisellä sivulla, että hän oli lähetellyt luvattomia viestejä ja saanut nimensä spämmääjien listalle.

Jos nimesi palaa, pelisi on pelattu

Kerroin tästä löydöstä ja sanoin, että en todennäköisesti voi auttaa, koska maineemme kärsisi. Hän loukkaantui melkoisesti.

Toiseksi huomasin erään entisen asiakkaani nimen löytyvän samalta listalta nykyään. Hän ei ilmeisesti ollut voinut vastustaa kiusausta ostaa muutamalla tonnilla satoja tuhansia hämäriä osoitteita ja spämmäämästä heitä.

Minä en olisi ikinä suostunut siiheen, koska se on tuhon tie, kuten kohta näet.

Valitettavasti Suomen lainsäädäntö laahaa yhä ajassa ennen verkkoa. (Tosin en rakentaisi bisnestäni sen varaan.) Lain mukaan saat vielä toistaiseksi lähettää ilman lupaa firmoille meiliä, jos se liittyy vastaanottajan työhön.

Mutta se on kovin tulkinnanvarainen määritelmä – kuten olet varmasti huomannut postiasi seuraamalla.

Esimerkiksi minä saan työpostilaatikkooni meiliä firmoilta, jotka muun muassa myyvät lakikoulutuksia, kynttilöitä, rahtipalveluita, saunoja, auton ikkunan raaputtimia ja laihdutustuotteita.

Miten ne liittyvät markkinointiin? Taivas yksin tietää.

ILMAINEN BONUS: Jos haluaisit tosissasi suunnitella parempia sähköposteja ja saada parempia tuloksia, NAPPAA 51 testattua markkinointi-ideaani tästä. Ne menevät paljon syvemmälle markkinoinnin saloihin kuin tämä blogijuttu.

Sääntö 1: Kysy aluksi lupa lähettää sähköpostia

Yhdellekään äsken mainituista esimerkeistä ei ole lupaa minulta.

Ja yksikään ei ole edes vaivautunut kysymään ensiksi, “Haluaisinko kuulla heistä?” mikä olisi hemmetisti kohteliaampaa – ja tehokkaampaa – kuin aivoton späm. He ovat moukkia.

He rynnivät väkisin päälle housut kintuissa. Ja sille tempulle on toinenkin nimi, minkä aluksi mainitsin. Sen tekijät ovat samaa kastia pedofiilien kanssa vankilassa.

Tunnettu brändi EI pelasta sinua

Esimerkiksi Fonecta diilasi – tai diilaa – näitä listoja. Ja päätyi vaikeuksiin sen tuloksena.

Yhtenä päivänä roskapostia valvova järjestö Spamhaus sai tarpeekseen ja ESTI Fonectan sähköpostien lähdön kokonaan. Homma sammui yhdessä yössä kuin lumilyhty.

Se on lopulta myös sinun kohtalosi, jos postitat ihmisille luvatta. Lisäksi firmasi nimi päätyy sitä ennen monelle tarkkailulistalle, kuten vaikka tänne: https://mainsleaze.spambouncer.org/

Ja silloin ponnahdat “spämmäriksi epäiltynä” jokaisen googlaajan silmille aina, kun he etsivät sinua. Minun ei tarvitse selittää sinulle miten vakava asia se on…

Näin vältät tämän yleisen, kohtalokkaan virheen sähköpostimarkkinoinnissa

Paras tapa välttää se on rakentaa oma lista – eikä rohmuta osoitteita kasaan luvatta tai kyseenalaisin keinoin. Kysy aluksi lupa ja rakenna sitten suhde asiakkaaseen.

Se ei ole vain fiksua käytöstä vaan myös fiksua bisnestä. Silloin 1000 aidosti kiinnostunutta liidiä voi tuottaa sinulle enemmän 200 000 huonoa. Ja vältyt monelta kiusalliseslta tilanteelta ja kasvojesi menettämiseltä.

Toki se vaatii taitoa, suunnitelman ja kärsivällisyyttä. Mutta lopputulos voi yllättää sinut. Sun Tzu sanoi:

“Valmistelujen vuoksi voittoisa kenraali saa joukkonsa taistelemaan kuin padottu vesi, joka nopeasti vapautettuna syöksyy pohjattomaan syvyyteen.”

Sama pätee sähköpostiin. Kun aluksi rakennat suhteen asiakkaaseen, hän on minun kokemusteni mukaan puolesta neljään kertaan todennäköisempi ostamaan sinulta kuin kylmä kohde. Etkö sinäkin haluaisi noin suuret todennäköisyydet voitolle?

Seth Godin teki muutama vuosi sitten muodikkaaksi termin Permission Marketing saman nimisellä kirjallaan. Sitä sähköpostimarkkinointi on: luvanvaraista suoramarkkinointia, joka tapahtuu vastaanottajan ehdoilla – ei sinun. (Kannattaa lukea tuo opus, muuten.)

Jos haluat nähdä miten fiksu sähköpostimarkkinointi oikeasti toimii ja tuottaa rahaa, NAPPAA 51 testattua markkinointi-ideaani ilmaiseksi tästä.

Saat yhden vinkin parin päivän välein. Voit tietty perua ilmaisen tilauksesi milloin vain yhdellä klikkauksella. Enkä myy tai anna tietojasi kenellekään ikinä. Se on lupaus. Vihaan spämmiä vähintään yhtä paljon kuin sinä.

Monet tykkäävät markkinointi-ideoistani kovasti. Ehkä koska ne ovat ilmaisia. Voit lukea ihmisten kommentteja täältä.

Terveisin,

Timo

Näin sössit 40 000 € kaupat 3 minuutissa 45 sekunnissa (näin voi käydä vain Suomessa)
Verkkosivujen ja verkkokauppojen yleisin virhe? (Ehkä vuoden tärkein juttuni)